Thursday 26 November 2015

Közös rajzolás az Uránia kávéházban november 21-én


A helyszín
Az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete az 1895-ben épült, eredetileg mulatónak, azaz korabeli kifejezéssel élve „orfeumnak” szánták. Az épületet Schmal Henrik tervezte, aki sikeresen ötvözte a velencei gótika, az itáliai reneszánsz formai elemeit az arab-mór építészet díszítőelemeivel, így jött létre Budapest egyik legmeghatározóbb „mór” stílusú épülete.
Többször áttervezték, átépítették, eredeti arculatát leginkább az Uránia mozi nézőtere őrizte meg. Ez eredetileg mulató volt, a felsőbb emeleteken lakásokat alakítottak ki, illetve itt működött a Magyar Királyi Színművészeti Akadémia. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik épülete.
Az orfeum kezdetben Caprice néven működött, majd Alhambra elnevezéssel üzemelt tovább. Később vándorkomédiások vették birtokba, egészen 1899-ig, amikor áprilisban, az egykori mulatóban az MTA kezdeményezésére megnyitották az Uránia Tudományos Színházat. Ezt az új intézményt 1899-ben felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel – így indult útjára az immár több mint száz éves Uránia filmszínház.
Az Európa-szerte páratlan szépségű, 110 éves, ugyanakkor a legmodernebb digitális vetítés- és hangtechnikával felszerelt belvárosi műemlék épület a film- és moziszerető közönség kedvelt helyszíne. Programjában kiemelt helyen szerepelnek a magyar- és európai filmek, emellett filmfesztiváloknak, díszbemutatóknak és filmkluboknak is rendszeresen otthont ad. A filmes programokon túl opera- balett- és színházi közvetítések, koncertfilmek és további kulturális események elegáns helyszínéül szolgál. Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2006-ban a kiemelkedő műemléki helyreállításért megkapta az Európai Unió műemlékvédelmi díját, az Europa Nostra-díjat.

Jelenleg az első emeletén található az elegáns belső kialakítású Uránia Kávéház kávékülönlegességekkel, finom süteményekkel, valamint teák, sörök, röviditalok, üdítők és minőségi borok széles választékával várja a mozinézőket és mindazokat, akik hamisítatlan kávéházi hangulatra vágynak.







A résztvevők




Rebeka


 Hajni

 Örs

Erika

Anikó

No comments:

Post a Comment