Thursday 3 March 2016

Látogatás a Pannoncolor festékgyárban
február 25-én

Mindnyájan használjuk a Pannoncolor termékeit. 1954 óta van a piacon, a hetvenes évektől a mostani helyén, Kőbányán, a Barabás utcában. persze a cég már magántulajdonban van. Kézműves technikával gyárt akvarell-, akril-, tempera- és olajfestéket, és pasztellt. Sokkal többen lettek volna kíváncsiak a termelésre, de csak kilencünket tudott fogadni a gyár, hiszen veszélyes üzem. A gyors jelentkezés jelentette a biztos befutót. 

Csípős időben gyülekeztünk az üzem előtt


Az üzem igazgatója, Lovász Tamás fogadott bennünket, majd munkatársaira bízott bennünket. Kicsi iroda - kicsi gyár. Minden munkatársat beleértve 28 főt foglalkoztatnak. 
Hálásan köszöntünk, hogy lehetett fényképezni. A rajzolást meg sehol nem tiltják. 



A biztonsági tájékoztatás után a földszinten kezdtük az ismerkedést a gyárral. Éppen temperát töltöttek tubusokba. 




A hatalmas tölcsérbe kerül a tempera, a gép méri, adagolja, zárja, címkézi. A sűrűbb olajfestéket már csak kézzel lehet adagolni.


Jókora erő kell a a hatalmas kar működtetéséhez. A tégely mérlegen áll, grammra pontosan kell tölteni. Hátul a polcon a rengeteg címke várja a felhasználást, hiszen több, mint 50 féle színárnyalatú festéket állítanak elő. 


Ligeti Zsuzsa


Lelkes hallgatóság


Színskála


Így néz ki az akvarellfesték, mielőtt a kis tégelyekbe kerül. Enyhén rugalmas.


Mögöttünk a kész, becsomagolt festékek, illetve a száradó akvarellfestékek. Aztán az üzem lelkébe, a laborba vetettünk egy pillantást. A beérkezett pigmenteket (festékalapanyagokat) be kell vizsgálni, meghatározni a keverési arányokat, illetve a kész festékeket ellenőrizni.


Eztán következett az igazi gyártási folyamat: a festékek előállítása. A keverőgépekkel kezdtük. Ez eléggé zajos üzemrész. A dolgozókon fülvédő volt, rajtunk nem. Éppen fehér olajfestékhez keverték az alapanyagot. Mint egy nagy dagasztógép. A kedvünkért bekapcsolták a tempera.-keverőt is. Na az sokkal nagyobb fordulatszámon kevert iszonyú zajjal. 

dr Balásy István, maga a tulajdonos a vezetőnk. 

Ligeti Zsuzsa


Ahogy kész a keverés (ehhez kell a szakértelem), megy át a szomszédba, ahol hengerek között finomodik a festék. Minél kisebb a szemcsenagysága, annál jobb a festék. Mikronokban számolnak.




Így ellenőrzik a festék minőségét. 

Addig töltik új fel a hengerek közé, míg el nem éri a festék a kívánt finomságot. A Pannoncolor büszke arra, hogy a a nagy tapasztalatnak és a kézműves technikának köszönhetően kiváló minőségű festékekkel látja el a hazai festőket, hobbifestőket, iskolákat. 



Végül a pasztell-részleg következett. 180 árnyalatból épp a fehér rudacskák gyártását láttuk. Két munkásnő összehangolt tevékenységét figyelhettük meg. 


Itt is pontos mérés, adagolás a fontos. Aztán a "dagasztógép" következik (alig nagyobb a házi kenyérsütő gépnél, csak sokkal erősebb), majd egy gép préseli hosszú rúddá az anyagot. Végül vékony drótszálak darabolják az általunk is ismert méretű rudacskákká a pasztellt. Már csak száradnia kell, és felcímkézni, aztán mehet a dobozba.






Itt van mind a 180 árnyalat. Ráadásul két méretben is - hiszen úgyis eltörik...




Mindent megtudtunk a festékekről, amit csak lehet. Dr. Balásy István nemcsak értője, de szerelmese a festéknek. és nagyon szerény. Szerepét a gyár talpon maradásában, a festékek magas minőségében alig említette. Persze kipróbáltuk a pasztell gyúrását - belekontárkodtunk a gyártási folyamatba - de nem lett nagy baj, a végsó rudacskák tökéletesek lettek. 



Ligeti Zsuzsa



Lelkesen kipróbáltuk a pasztellt.

A földszinten nagy üzlet van, ahol az összes terméküket meg lehet vásárolni. Illetve, minden más terméket is, mert a Pannoncolor több külföldi cégnek is képviselője. Festővászontól a rajzszénig minden kapható. Honlapjukon pedig megtalálható azon boltok jegyzéke, ahol árusítják a termékeiket. 

Köszönöm Szilágyi Hajninak a remek fotókat.

No comments:

Post a Comment