Friday 25 November 2016

58. közös rajzolás a Müpánál 

 november 19-én


A Művészetek Palotája egyike Budapest  legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye. Jellemzője, hogy egyszerre három különböző művészeti ág: a zene-, a vizuális és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont, a legmagasabb színvonalon. A palota a pesti Duna-part déli, korábban elhanyagolt részén, a Rákóczi híd mellett épült, a Nemzeti Színház szomszédságában. A 10 000 m²-t meghaladó alapterületű ház három év alatt készült el, 2005. március 14-én nyitották meg a közönség számára. A Közép-Európában is egyedülálló létesítmény megteremtőit – a fejlesztő Trigránit Zrt., a generálkivitelező Arcadom Építőipari Zrt. és a tervező Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda – az a gondolat vezette, hogy a magyar fővárosban, az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő Duna-part részeként megszülető Millenniumi Városközpontban álljon Európa egyik új kulturális központja. 
A Müpa 2006-ban elnyerte az építész szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség) Prix d’Excellence-díját, a nagyközönséget kiszolgáló épületek különleges kategóriájában. 
A Müpa mellett áll a Nemzeti Színház épülete, mely sok viszontagság után Siklós Mária tervei alapján épült meg két év alatt. 2002. március 15-én nyílt meg. Előtte szoborpark terül el, egy medence a lebontott Blaha Lujza téri épület homlokzatának emlékezetével, és egy zikkurat. 


Téma tehát adódott elegendő, ezért is gyűltek össze nyolcan. Én sajnos nem vehettem részt, mer épp aznap délelőtt segítettem feltenni a MiniArtTura képeit az ARTICUM Galériában (megtekinthető egész decemberben éjjel-nappal, mert a galéria kirakata ki van világítva). Most is volt külföldi vendégünk Magdalena French személyében. Horváth Izabella először rajzolt velünk. A kellemes napsütés a szabadba csalogatta a rajzolókat. 


Volt akit az épületek ragadtak meg:

 Mag Zsuzsa

Rostás Ica

Horváth Izabella

Nagy Erika

Többeket vonzott a Zikkurat tetejéről nyíló kilátás
 Mészáros Miki


Rostás Ica

Csak egy rajz készült a Müpa belsejében

?

A Rákóczi-híd két alkotáson is szerepel:
 Horváth Izabella

Mészáros Miki

Miki képzeletét a szobrok ragadták meg a Nemzeti Színház előtt:
 Mészáros Miki: Soós Imre szobra (Körhinta)
Mészáros Miki: Latabár Kálmán szobra

Kevésbé voltak mozdulatlanok ezek a modellek:

Szilágyi Hajni ?

Sajnos nincs képünk Örstől, Zsuzsától és Magdalenától. Még pótolhatják! Utólag is bele tudom illeszteni a blogba. 

A rajzolás után szokás szerint összeült a csapat megbeszélésre. A nagy beszélgetésben Izabella ott felejtette a mobilját, de szerencsére meglett. 

A képet Örs készítette, azért nincs a képen. 


A közös rajzolás eredménye

Várom a két közös rajzolás közötti időben készült rajzokat!
Ligeti Zsuzsa








No comments:

Post a Comment