Monday 30 January 2017


62. közös rajzolás a Párizsi Nagy Áruház Lotz termében

2017. január 21-én délelőtt

A Párizsi Nagy Áruház (korábbi nevén: Divatcsarnok) elődje, a Terézvárosi Kaszinó, Petschacher Gusztáv tervei szerint épült 1882-ben. Első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki benne. A áttervezésre Sziklai Zsigmond kapott megbízást. Az Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusban épült. Az áruház 1911. március 3-án nagy közfigyelem mellett nyílt meg. A hétemeletes, szecessziós stílusú épület messze kiemelkedett az Andrássy út egységes eklektikus házai közül. A döbbenetes méretű, fedett, márványoszlopos hall, amely négyemeletnyi magasságig körülfogta az összes áruosztályt, az aranyozott lépcsőfeljárók, a Zsolnay díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai és az üvegfalú, tükrös felvonók azonnal elkápráztatták a belépőket. 


A háborúban az épület szerencsére nem sérült meg, de az államosítást követően nem eredeti rendeltetésére, hanem könyvraktárnak használták. 1858-ban – immár Divatcsarnok néven – nyitották meg újra. Gyermekként többször jártam benne. Imádtam a mozgólépcsőket. A Lotz teremben cipő-osztály működött. 1967-ben műemléki védelmet kapott. 1999-ig a Centrum Áruházak üzlethálózat tagjaként üzemelt, majd bezárták, és 2001-től a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében állt. 2005-ben az ORCO Property Group vásárolta meg az államtól és újította fel. Az épület első bérlője, az Alexandra könyvesház 2009. november 10-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A könyvesbolt a földszinten van, a mozgólépcsőkön lehet feljutni a Lotz-terembe, ahol elegáns kávézó működik. 
Hogy miért is nevezik a Lotz-termet Lotz-teremnek, a válasz a Divatcsarnok fedett üvegudvarából a Lotz-terembe lépve egyértelművé válik: az eredeti állapotába visszavarázsolt terem mennyezetére tekintve Lotz Károly freskókkal találkozhatunk. Igaz, nemcsak Lotz freskókkal találkozhatunk, Feszty Árpád is dolgozott itt.  
Ha van affinitás további klikkre, belinkeljük ide Lotz Károly egy másik termét, egy, a Parlamentben található Lotz-freskót, vagy Feszty-körkép Ópusztaszeren.



Sokan gyűltünk össze, tizenöten nem is fértünk el egy asztalnál. Újabb két tagot üdvözölhettünk ezen a rajzoláson: Borsos Líviát (Loloit) és Sós Enikőt. Reméljük máskor is jönnek rajzolni. A környezet és a kávéház és közönsége elég témát adott a rajzoláshoz. 








Mivel nem tudtam végig maradni, elmaradt a rajzok közös fényképezése, és kérésem ellenére nem mindenki tette fel alkotását facebookra, többnyire a gyenge fényben készült fotókat tudok csak közre adni.

Lévay Örs a hideg ellenére már kint rajzolt (na jó, épp szemben parkolt)

Mag Zsuzsát a mozgólépcső ihlette meg

A pazar belső többeket megragadott


Lévay Örs


Csongrádi János

Ligeti Zsuzsa

Rostás Ica

Magdalena is a termet festette, de sajnos csak ennyi látszik belőle:



A részletek is rákerültek a rajzokra:
Horváth Izabella

Tam Korsun
Rostás Ica

A kávézó közönsége is rákerült néhány rajzra:

Nagy Zsuzsa

Soós Enikő



Rita Korsun
Horváth Izabella

Mivel több, mint egy hét telt el a közös rajzolás óta (sízni voltam), nem biztos, hogy jól emlékszem mindenre. Írjatok, ha valami elírás történt. Aki csak ezután küldi el az ott készült rajzot, utólag is fel tudom tenni. 
Ligeti Zsuzsa















No comments:

Post a Comment